Vuokratoimeksianto - vuokraanko itse vai käytänkö ammattilaista?

24.02.2024

Vallitseva asuntomarkkina on haastava, eikä asunnon omistaja ole useinkaan tyytyväinen kiinteistönvälittäjän hinta-arvioon asunnosta. Usein tällöin harkittavaksi vaihtoehdoksi tulee asunnon vuokraus. Kannattaako tämä prosessi hoitaa itse vaiko toimeksiantaa se kiinteistönvälitysliikkeelle? Tämä päätös voi yhtäältä tuoda vuokranantajalle lähes 500 euron säästön ja taas toisaalta esimerkiksi monitulkintainen vuokrasopimus voi tulla vuokranantajalle useiden tuhansien eurojen hintaiseksi. 

Hyvin usein vuokrasuhteessa kaikki on hyvin niin kauan, kun sopijaosapuolet tulkitsevat solmimaansa sopimusta yhtenevästi. Liian usein kuitenkin vuokrasuhteen loppupuolella sopimus ilmenee osittain monitulkintaiseksi ja riidan jyväset on kylvetty. Sopimusoikeudellisen epäselvyyssäännön mukaan epäselvää ehtoa tulkitaan laatijansa vahingoksi. Toisin sanoen siis vuokranantajan laatimassa vuokrasopimuksessa olevaa epäselvää ehtoa tulkitaan vuokranantajan vahingoksi.

Vuokraaminen itse

Etuja:

  • Kustannussäästöt: Vuokraamalla itse säästät välityspalkkion, jonka maksaisit kiinteistönvälitysliikkeelle.
  • Henkilökohtainen Valinta: Saat itse tavata potentiaaliset vuokralaiset ja tehdä päätöksen siitä, kuka asuu asunnossasi.

Haasteet:

  • Aika ja Vaiva: Vuokrausprosessi vaatii aikaa (ilmoituksen laatiminen, näyttöjen järjestäminen, luottotietojen tarkistaminen ja sopimusten laatiminen). Jos aikasi on rajallista, tämä voi olla merkittävä haitta.
  • Oikeudelliset Riskit: Vuokrasopimuksen laadinta ja mahdolliset ongelmatilanteet vaativat juridista osaamista. Virheet voivat johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja koitua hyvinkin kalliiksi.

Käyttämällä kiinteistönvälitysliikettä

Etuja:

  • Ammattitaito: Kiinteistönvälittäjät hoitavat mm. vuokratoimeksiantoja työkseen ja ovat alan ammattilaisia. 
  • Säästää aikaa: Välittäjä hoitaa kaikki prosessin vaiheet alkaen markkinoinnista päättyen vuokrasopimuksen laatimiseen ja jopa ongelmatilanteiden ratkaisuun. Tämä vapauttaa sinun aikasi muuhun.
  • Laajempi markkinointi: Välitysliikkeet käyttävät monia eri kanavia asunnon markkinointiin, mikä tavoittaa laajemman yleisön kuin yksityisen vuokraajan resurssit yleensä sallivat. Kiinteistönvälittäjää voisikin verrata ammattikalastajaan, joka tuntee alueen ja tietää, millä vieheillä kala syö. Ammattikalastajalla on samanaikaisesti useita eri vieheitä vedessä. Yksityinen vuokranantaja on kuin harrastekalastaja, joka on kalareissulle ottanut vain yhden vieheen ja suuntaa veneensä keulan siihen suuntaan, mikä tuntuu hyvältä.

Haasteet:

  • Kustannukset: Välityspalkkiomme on asuntojen osalta kiinteä 496 euroa. Tämän siis säästät, jos hoidat prosessin itse.
  • Vähemmän henkilökohtaista kontrollia: Teemme työn puolestasi etkä välttämättä itse ole tutustumassa vuokralaisehdokkaisiin. Aina on olemassa riski, että välittäjä ei osaa valita vuokralaiseksesi persoonaltaan juuri sinulle sopivinta vuokralaista. Joskus vuokrasuhdekin voi muuttua elinikäiseksi ystävyydeksi.


Päivitimme omaa käytäntöämme vuokratoimeksiantojen hinnoitteluun liittyen. Hinnoittelumme perustuu toimeksiannon suorittamiseen käytettyyn aikaan, sekä muiden toimeksiannon suorittamisesta aiheutuneiden kulujen määrään. Käsityksemme mukaan uudehkon kolmion vuokratoimeksiannon suorittamiseen ei kulu enempää aikaa, kuin hieman vanhemman kaksionkaan. Ehkäpä joskus voi jopa olla niin, että vuokraltaan edullisemman kaksion vuokratoimeksiannon suorittamiseen kuluu enemmän aikaa, kuin vuokraltaan kalliimman kolmion. Tästä johtuen päätimme muuttaa vuokratoimeksiantojen hinnoittelun kiinteäksi huoneistojen osalta. Jatkossa veloitamme siis saman 496 euron summan riippumatta siitä, mikä vuokrauksen kohteen kuukausittainen vuokra on. Kiinteistöjen osalta pidämme hinnoittelumallimme entisellään.

Ota yhteyttä, mikäli asunnon vuokraaminen on ajankohtaista https://www.luxuskoditlkv.fi/yhteydenotto/